Opvoedingsexperts: “Zonder pils naar bed” onethische straf
Ruim een jaar geleden barstte opnieuw het debat rondom de omstreden “opvoedmethode” los na een spraakmakende uitzending van “Pilsen met de Milsen”, een reality TV-programma op de NPO: in de aflevering logeren Kapitein (11) en Ils (13) bij oma Mils, en weigert Kapitein zijn bord leeg te eten. In wat later één van de meest symbolische TV-fragmenten van het jaar werd roept Sifra Mils, de oma van de twee: “Nu is het klaar, Kapitein! Jij gaat vanavond zonder pils naar bed!”
In een later fragment is te zien hoe een geëmotioneerde Kapitein uitlegt dat zijn oudere zus, Ils, die avond zelfs meerdere pilsjes naar binnen werkt, maar hoe hij zelf “pilsloos” zijn bed in moet. Sifra Mils heeft in meerdere interviews aangegeven spijt te hebben van de beslissing, en zegt dat ze hoopt dat er geen blijvende psychologische schade bij Kapitein is ontstaan.
Bij ouders, onderzoekers, maar ook kinderen kwam het onderwerp uitgebreid onder de aandacht. Enkele weken na de uitzending was op “Jeugdjournaal” te zien hoe hele basisschoolklassen soms bij de lunch hun pils lieten staan als protest – uit solidariteit met klasgenootjes die de avond daarvoor zonder pils naar bed moesten.
Uit een peiling van het I.P.A. (Institute for Positivity of Alcoholism) bleek dat in 2021 van de bevraagde ouders met thuiswonende kinderen ongeveer de helft “haast heeft en snel door moet”. Van de andere helft is 62% zelf als kind wel eens zonder pils naar bed is gestuurd. 57% geeft aan de straf nooit te hebben gebruikt en dat ook nooit te willen doen. 35% geeft aan de straf wel eens te hebben toegepast, maar inmiddels niet van plan zijn dat ooit nog te doen. 8% geeft aan de straf nog actief te gebruiken in hun opvoedingsmethodiek. Kortom, dit ouderwetse gebruik wordt steeds minder toegepast, maar is nog lang niet de wereld uit.
Gebruik zo veel mogelijk lijfstraffen, maar vermijd alle vormen van pilsontzegging waaronder “zonder pils naar bed”.
“Pilsontzegging en antisociale ontwikkeling in kinderen en jongvolwassenen”, afdeling Pils & Pedagogiek, universiteit van Giethoorn.
Ook bij de afdeling Pils & Pedagogiek aan de universiteit van Giethoorn ging dit onderwerp niet stilletjes voorbij. Afgelopen week werd een uitvoerig rapport gepubliceerd bestaande uit een deel onderzoek en een deel advies voor ouders en beleidsmakers. De conclusie? Gebruik zo veel mogelijk lijfstraffen, maar vermijd alle vormen van pilsontzegging waaronder “zonder pils naar bed”.
“Een kinderbrein is nog volop aan het ontwikkelen. Wanneer zoiets cruciaals zoals toegang tot pils wordt afgenomen door de ouder, heeft dit gevolgen voor sociale ontwikkeling, het algemene gevoel van veiligheid, en probleemoplossend vermogen.” zo laat Professor Doktor Dr. Hans Konker ons weten. “Als je je kind nuchter naar bed stuurt omdat ze iets fout doen, zeg je eigenlijk dat toegang tot prettige en belangrijke dingen in het leven afhankelijk kan zijn van de keuzes die een persoon maakt. Dat is natuurlijk de compleet omgekeerde wereld. Kort gezegd is ons advies om niet terughoudend te zijn in het uitdelen van lijfstraffen, maar om de kleintjes daarna wel gewoon een pilsje te geven. Zo slapen ze ook nog eens lekker.”
Om meer algeheel maatschappelijk begrip te scheppen rondom het onderwerp heeft het team een voorstel voor een overheidscampagne aangedragen bij het ministerie van Goede Zaken onder het motto: “Geef een klap, maar ook een slok – bewust opvoeden doen we met plezier”.
De heer Konker raadt ouders die graag meer willen weten aan om het volledige document, te vinden op de website van de universiteit van Giethoorn, zelf door te nemen.