‘Zero-tolerance’ beleid rondom pilsen op de werkvloer: “Stigma doorbreken, en vooral doordrinken”

‘Zero-tolerance’ beleid rondom pilsen op de werkvloer: “Stigma doorbreken, en vooral doordrinken”

Minister van Goede Zaken Bert Wilders heeft afgelopen dinsdagnacht tijdens een kenmerkende impromptu persconferentie aangekondigd twee nieuwe beleidsvoorstellen ter tafel te willen brengen in Den Haag: een ‘Zero-tolerance’ beleid als reactie op de ophef rondom toenemend alcholgebruik op de werkvloer, en een maandelijkse ‘alcohol·vrije dag’.

“Dat er tot op de dag van vandaag nog zo’n stigma heerst over genieten van een paar pilsjes tijdens werk, dat kan eigenlijk echt niet meer. Dat is gewoon niet meer van deze tijd. We moeten dit stigma doorbreken, en vooral doordrinken.” In het officiële voorstel staat omschreven hoe werknemers die verbaal kritiek hebben zowel tijdens als buiten werktijd, een afkeurende houding tonen tegenover of zelfs “raar opkijken van” alcoholgebruik op het werk, ongeacht het tijdstip, op staande voet ontslagen zouden moeten kunnen worden zonder enige vorm van vergoeding. Het beleid zou naar verluidt ook van toepassing zijn op online gegevens, en social media-platformen verplichten gebruikers met dergelijke opvattingen direct te verwijderen.

Naast de ‘Zero-tolerance’ benadering werd een voorstel gepresenteerd dat werkgevers op landelijk niveau zou verplichten om het hele bedrijf elke maand een dag vrij te geven waarop personeelsleden “optimaal kunnen genieten van alcohol”: de ‘alcohol·vrije dag’.

“‘Een lekker dagje pilsen, daar moet men vrij voor nemen’, dat was vroeger het ethos. Wij vinden dat dit vandaag de dag veel meer inclusief hoort: een verplichte vrije dag, inclusief pils. Daarom pleiten wij voor de alcohol·vrije dag”, aldus Bert.

Wij vinden dat dit vandaag de dag veel meer inclusief hoort: een verplichte vrije dag, inclusief pils. Daarom pleiten wij voor de alcohol·vrije dag.

Bert Wilders, minister van Goede Zaken

Op social media deed meneer Professor Doktor Dr. Hans Konker (onder zijn collega’s ook wel bekend als “Honker”), onderzoeker aan de plezierafdeling van de universiteit van Giethoorn, enkele uitspraken over de nieuwe voorstellen: “Dit zal louter een positieve impact hebben op onze economie.” In een aparte tweet laat hij weten: “Pils=productivity #pilsproductivity”

Het zal u niet verbazen dat Pilsnieuws jaren voorloopt op landelijk beleid: alcoholgebruik op de Pilsnieuws campus in Ter Apel wordt dagelijks aanbevolen en soms zelfs, onder begeleiding van bedrijfsarts Karel “Dr. Feelgood” Pilsraad, verplicht.

Dit belangrijke nieuws delen:

Klaus Slokgaar

Klaus is een echte kenner op het gebied van pils. Zijn familie is op verjaardagen altijd sprakeloos van zijn diepgaande expertise en enthousiasme als het over pils gaat. Onder zijn collega's staat hij bekend om zijn humoristische en inzichtvolle uitspraken zoals ‘Een goede borrel is ook een goede borrel.’