Pilsend Nederland maakt zich hard voor ‘’Baas In Eigen Buik’’ beweging

Pilsend Nederland maakt zich hard voor ‘’Baas In Eigen Buik’’ beweging

Sinds eind jaren zestig zet de ‘’Baas In Eigen Buik” beweging zich al in voor rechten van de vrouw. Vrouwenemancipatie blijft een ‘hot topic’, zeker nu in een aantal Amerikaanse staten abortus verboden is. Het debat tussen Pro-life aanhangers en Pro-choice aanhangers doet opnieuw stof opwaaien. In Nederland komt voor dit onderwerp steun uit onverwachte hoek.

We reisden af vanuit Metropoolregio Ter Apel-Klokkendorp naar Loppersum – een episch centrum van de aardbeving-terreur die het noorden van Nederland al jaren teistert – voor een interview met experts op dit gebied.

‘’Nu een paar Amerikaanse staten, waaronder Abortionland, abortus – van het Latijnse abortûs – weer hebben afgeschaft vond ik het belangrijk om een tegengeluid te laten horen. Het is heel belangrijk dat je baas in eigen buik blijft. Voor mijn vrouw, maar ook voor mijn eigen.’’ – Lubortus Algenheim

”Het is belangrijk dat je vrouwen voor vol aan ziet. Neem dit glas bijvoorbeeld, als je niet goed kijkt dan zie je bijvoorbeeld niet dat ‘ie helemaal vol zit.”

Jean-Printer – expert op gebied van drukwerktechniek, vrouwen, rechten en vrouwen/rechten – kijkt richting het zuiden met een semi, bezorgde blik. Hij vervolgt:

“Op dinsdagochtend werd ik wakker met een wijsje in mijn hoofd en een opgezet buikgebied waarna het voor mij allemaal helder werd: als ik niet de baas ben in mijn buik, wie dan wel?”

Hiermee is een ‘movement’ teweeg gebracht. De B.I.E.R. ‘Buik Is Een Recht’ beweging bezet nu al twee uur de winkelstraat van Loppersum met een heus ‘statement’: ‘BIER: voor een ieder plezier.’ Straatcultuur- en Media expert Jamai Overschonk, samen met de rest van het Pilsnieuws team, stonden bij dit spektakel op de eerste rang.

Winkeleigenaren tolereren de bezetting, nu zij ook het belang van het beschikken over je eigen buik inzien. Jean-Printer, eigenaar van ‘Cadeau- en drukwerkcadeauwinkel de PreinsSschuit’ ziet het belang ook in: “De PreinsSschuit geeft haar volle support aan B.I.E.R.: het is belangrijk om onrecht aan het aanrecht te zetten.”

Daarentegen roept deze actie ook weerstand op. Enkele voorbijgangers uiten hun onvrede met deze actie door warme, on-opgeslokte bierblikken op de grond te gooien.
“Een schandalige schande!” buldert een zwaar aangeslagen Jean door de winkelstraat. “We praten toch mét consumptie?”

Voorzitter van B.I.E.R., Jan Fustenbräuer, geeft aan geen schriftelijk commentaar te willen geven. Bronnen wijzen erop dat hij inmiddels ondergedoken is bij de Schutgaarde (lokale onderduiklocatie aan De Werkweg 78E te Loppersum).

Dit belangrijke nieuws delen:

Jamai Tyrone Overschonck

Jamai is in 1987 afgepilsd aan de Universiteit van Leiden. Na zijn studie nam hij zijn kennis mee naar de redactie van Pilsnieuws, waar hij al ruim 30 Jaar, al grappend en grollend, zogenaamde pilsartikelen schrijft. In zijn vrije tijd is hij veelal in de kantine van de lacrosse vereniging te vinden.