Wetenschappers bezorgd over aanspoelen Blauwe Pilsvis

Wetenschappers bezorgd over aanspoelen Blauwe Pilsvis

Afgelopen weekend was het écht raak: Een aangespoelde Blauwe Pilsvis. In de Zeelandse gemeente Schouwen-Duveland heeft zich een tragisch natuurfenomeen afgespeeld waar wetenschappers vooralsnog geen alcohol van kunnen gisten.

Het zal je maar gebeuren tijdens je zondagse wandeling met schoonfamilie; een once in a lifetime experience. Het overkwam Dhr. Rens Schuimster, een lokale local. Tijdens zijn onbezonnen ritueel kwam hij oog in oog te staan met een gedierte dat nog nimmer op Nederlandse kusten heeft durven aanspoelen: De Blauwe Pilsvis.

Het is de eerste keer in Nederlandse historie dat deze soort, afkomstig uit de Cetachouffe familie, zich buiten de wateren van de Noordzee laat zien. “Ik hoorde dat dit de eerste keer is dat een Blauwe Pilsvis zich buiten de wateren van de Noordzee heeft laten zien”, lichtte Dhr. Schuimster toe.

Wetenschappers buigen zich al minstens een aantal minuten over deze primeur. “Het is vrij uitzonderlijk dat deze soort Pilsvis uit koers raakt”, zegt Dr. Bart Rouwers, wetenschapper in de wetenschappen, in een interview met Pilsnieuws.

“Deze soort heeft zich doormiddel van evolutie jarenlang op koers weten te houden, ongeacht het promillage dat wij in het bloed van getrackte dieren hebben aangetroffen. Er is nog nooit een melding binnengekomen van een Blauwe Pilsvis die echt te veel gedronken had. Dat was bij dit specifieke exemplaar daarom ook niet anders. Het promille lag op 17,4, niet ver van het gemiddelde. Desalniettemin nemen we dit incident heel serieus”, aldus B. Rouwers. 

Migratie

De Blauwe Pilsvis staat erom bekend een migratieroute af te leggen rondom het eiland Pilsmanië. “Wanneer de dorst toeslaat trekt deze soort naar gebieden waar er wat te halen valt”, verteld B. Rouwers. “Het komt weleens voor dat de tap rondom Pilsmanië leeg is. Op dit soort momenten versterken de zintuigen van de Pilsvis zich, om zo op mondiale schaal aan een koude rakker te komen.”


De standaard migratieroute van de Blauwe Pilsvis (indien er wat te halen valt).

Onderzoek

Inmiddels wordt er grondig onderzoek gedaan naar het aanspoelen van de Blauwe Pilsvis. Eerste ontdekkingen lieten zien dat de pilsvisachtige een sterke voorkeur voor English-Style IPA’s had. Dit werd duidelijk nadat de 0,33 CL flessen rondom het karkas werden geïdentificeerd.

Dhr. Schuimster en zijn schoonfamilie zijn inmiddels bekomen van de schokkende ontdekking. Enige tijd na het voorval zijn ze terug naar het strand gegaan om alle flesjes op te ruimen. Deze hebben zij voor statiegeld ingeleverd en daar vervolgens een sixpackje van gekocht.

Dit belangrijke nieuws delen:

Rik "In de mik" McSlik

Rik “In de Mik” McSlik droomde altijd al van een succesvolle carrière in de journalistieke sector. Het is dan ook meer dan terecht dat hij vanwege zijn intrinsieke motivatie en wekelijkse AA meetings bij de redactie van Pilsnieuws terecht is gekomen. Rik neemt een breed scala aan hop-gerelateerde onderwerpen onder de loep en schroomt niet om controversiële smaken bespreekbaar te maken.