Binnenkort vijftien “Pils-Punten” aan Nederlandse snelwegen

Binnenkort vijftien “Pils-Punten” aan Nederlandse snelwegen

We kennen het allemaal: je bent lekker aan het pilsen op weg naar werk. Bij Gorssel stap je de auto in met een vol krat lauwe klokjes (perfect op temperatuur gebracht met je warmkast) en je zet het op een bescheiden 145 kilometer per uur richting het noorden. Nog voordat je bij Assen bent is je krat echter alweer op, en je hebt nota bene ook nog de terugweg in het vooruitzicht.

Ook minister van Goede Zaken Bert Wilders is bekend met dit probleem. Tijdens menig kamerdebat liet hij zich negatief uit over de zogenaamde “halfdroge heenrit”, zijn dagelijkse autorit van Berlikum naar Den Haag waar hij naar eigen zeggen elke ochtend een “vers krat lauwe rakkers” naast zich op de bijrijdersstoel zet. In het voorjaar van 2021 heeft Bert in samenwerking met de plezierafdeling aan de universiteit van Giethoorn en Brabantse fabrikant PIT (Pils Innovation Technologies) een onderzoeksteam opgezet om dit probleem te lijf te gaan. Vanuit het nationale Dorstfonds is naar schatting circa 18 miljoen euro geïnvesteerd in de ‘Onderzoekseenheid Sip-Continuïteit voor Onderweg’ oftewel OnsConDerW.

De redactie van Pilsnieuws heeft geprobeerd de vinger aan de pols te houden, maar ontwikkelingen binnen dit team werden veelal als “top-secret” behandeld. “We houden het blik nog even op het aanrecht”, zei de woordvoerder van het Ministerie van Goede Zaken veelal wanneer het onderwerp ter sprake kwam in een interview. Gisteren kwam Bert echter tijdens een onaangekondigde persconferentie met de verlossende woorden: er komen binnen enkele maanden vijftien zogenaamde “Pils-Punten” aan diverse veelgebruikte snelwegen in Nederland. Bert mompelde na de aankondiging iets onverstaanbaars over zijn vrouw- en thuissituatie.

Op de afbeelding bovenin is het zogenaamde “Proef-Pils-Punt” bij Zwolle te zien. Deze test bleek een groot succes, bij zowel automobilisten als truckers. Voorbijgangers die gebruikmaakten van de faciliteit gaven aan dat de pilsjes erg lekker zijn: “De pilsjes zijn erg lekker.”

Zoals op de foto is te zien zijn Pils-Punten altijd direct aan de linkerbaan van de snelweg. Ze bevinden zich dus in weze in het midden van de weg. “Dat komt omdat de mensen die met regelmaat genieten van een pilsje tijdens het rijden vaak ook meer haast hebben en dus een voorkeur hebben voor de linkerbaan. Het inwisselen van een krat is simpel en snel: uit onze tests blijkt dat je hier gemiddeld slechts vijftien secondes voor nodig hebt. Je hoeft dus ook niet eens erg lang stil te staan.” aldus één van de onderzoekers.

De Pils-Punten zijn niet volledig geautomatiseerd; voor de bevoorrading van de Pils-Punten worden ondergrondse “Pils-Tunneltjes” aangelegd. Speciaal aangestelde “Pils-Koeriertjes” – een groep geluksvogels die de loting van “Bert’s Bruisend Bier & KidsClub” hebben gewonnen zullen hierin per kajak kratten bier van distributiecentrum naar Pils-Punt vervoeren. Ingeleverde kratten en lege flesjes worden op milieuvriendelijke wijze direct afgevoerd naar zee.

Volgens de minister zijn er nog enkele logistieke uitdagingen, maar als alles volgens plan verloopt zullen de eerste vijftien “Pils-Punten” rond juli 2023 in gebruik worden genomen.

Dit belangrijke nieuws delen:

Klaus Slokgaar

Klaus is een echte kenner op het gebied van pils. Zijn familie is op verjaardagen altijd sprakeloos van zijn diepgaande expertise en enthousiasme als het over pils gaat. Onder zijn collega's staat hij bekend om zijn humoristische en inzichtvolle uitspraken zoals ‘Een goede borrel is ook een goede borrel.’